Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Καλοκαίρι και Παγωτό!!!

Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και ο ήλιος άρχισε να δείχνει τα δόντια του…τι κάνουμε εμείς λοιπόν που ζεσταινόμαστε? Ανοίγουμε το A/C του αμαξιού μας, του σπιτιού μας ή ψάχνουμε να βρούμε μια σκιά στο δρόμο και απολαμβάνουμε ένα δροσερό παγωτό...

Το παγωτό είναι παγωμένο γλύκισμα, το οποίο φτιάχνεται συνήθως από κρέμα και γάλα. Το παγωτό χωρίς γάλα ονομάζεται γρανίτα, και καλύπτει συνήθως τις γεύσεις φρούτων, όπως λεμόνι ή βερίκοκο.Σε καταστήματα προσφέρεται συνήθως σε κυπελλάκι με σαντιγί, ενώ σε περαστικούς πωλείται σε χωνάκι. Το αγοράζουμε κυρίως το καλοκαίρι, αφού είναι δροσερό, γιατί τότε κάνει ζέστη.

Για την ιστορική προέλευση του παγωτού οι πληροφορίες και δημοσιεύσεις είναι αντικρουόμενες. Δεδομένου ότι το παγωτό είναι παγωμένο γαλακτοκομικό προϊόν, η κατασκευή του προϋποθέτει ψύξη, άρα χιόνι ή πάγο, δεδομένης της ανυπαρξίας τεχνολογικής μεθόδου ψύξεως στα παλιά χρόνια.

Η πλέον επικρατούσα άποψη σήμερα είναι αυτή της πολλαπλής εφεύρεσης. Δηλαδή ότι το παγωτό εφευρέθηκε σε αρκετά μέρη του κόσμου όπου υπήρχε πρόσβαση σε χιόνι και πάγο. Έτσι η πλέον διαδεδομένη άποψη είναι της Κινεζικής προέλευσης από χιόνια των Ιμαλαίων και κρέμα ρυζάλευρου, γάλα και μέλι.

Άλλη άποψη αναφέρει ότι το παγωτό δημιουργήθηκε πριν 4000 χρόνια στην Μεσοποταμία, αλλά είναι άξιο απορία πώς η θερμή αυτή περιοχή διαθέτει χιόνι ή πάγο. Άλλη εκδοχή για την προέλευση του παγωτού είναι ότι δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα στην Μεγάλη Βρετανία και Αμερική.

Πάντως μια τεκμηριωμένη ιστορική πληροφορία είναι ότι ο Ιταλός μετανάστης στις ΗΠΑ Marcionni παρουσίασε το πρώτο παγωτό χωνάκι στον κόσμο με παραγωγή μέσω Διοξειδίου του άνθρακος (Ξηρός Πάγος).

Τα παγωτά δεν δίνονται σκέτα αλλά διακοσμούνται με πολλά πράγματα, όπως πουράκια, χρωματιστή τρούφα, σιρόπι (οι πιο συνηθισμένες γεύσεις σιροπιού είναι σοκολάτα και βύσσινο). Φυσικά, υπάρχουν και ειδικά κουτάλια που έχουν μακρύ σχήμα. Επίσης, τα παγωτά σερβίρονται είτε σε χωνάκι είτε σε κύπελο είτε σε γυάλινο πλατύ ποτήρι είτε σε ξυλάκι.

Το παγωτό μπορεί να σερβιριστεί και σε μπάλες όπως στην εικόνα (δεξιά) και να το βρούμε μαζί με κρέπα σοκολάτας, αφού τα δύο αυτά μαζί δημιουργούν έναν υπέροχο συνδυασμό. Τα παγωτά είναι και υπέροχα επιδόρπια. Υπάρχουν τα χύμα παγωτά που διαλέγουμε εμείς τις γεύσεις που προτιμάμε και τα έτοιμα παγωτά σε ψυγεία που τα φτιάχνουν διάφορες εταιρίες.

Πρίν από λίγες μέρες ο Bill-StormTakis του Renma dojo μου έστειλε ένα link για να τσεκάρω ένα άρθρο σχετικά με τα παγωτά…ωωω!!! λέω από μέσα μου…θα δροσιστώ έστω και οπτικά λίγο…ανοίγω λοιπόν το link και...βλέπω αυτά:

Παγωτό ψάρι



Παγωτό χταπόδι



Παγωτό Καλαμάρι



Παγωτό γλώσσα βοδινού (μπλιάχχχχχχχ!!!!)



Παγωτό σπανάκι (το έτρωγε ο Ποπάυ το καλοκαίρι)



Παγωτό Dracula με σκόρδο (κάνει καλό στην καρδιά και το μάτιασμα)



Παγωτό μετάξι (να νιώσεις λίγο πρίγκηπας)



Παγωτό φίδι (οχιά, βόας, κροταλίας;)



Παγωτό Κάρι (μαι φφφρένντ για όλα τα "Πάκι" του κόσμου)



Παγωτό μελάνι καλαμαριού (δεν φτάνει μόνο το παγωτό καλαμαριού, θέλουν και το μελάνι)



Παγωτό γλυκοπατάτες (μαζί με παγωτό μπιφτέκια σερβίρετε;)

http://www.who-sucks.com/wp-content/uploads/icons//2007/07/sweetpotato.jpg

Αυτά είναι παγωτά, όχι παίζουμε τώρα;;;

Φυσικά αυτά είναι λίγα σε σχέση με τα παγωτά που έχουν δημιουργήσει οι Γιαπωνέζοι...και εδώ μπορείτε να βρείτε αρκετές περίεργες γεύσεις...

πηγή http://www.iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου