Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Judo: Ελλάδα vs Ιαπωνία 2 - 0


Στη γενέτειρα του Judo, την Ιαπωνία, ο Ηλίας Ηλιάδης στέφτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής. Ότι δεν κατάφερε το 2005 στο Κάιρο και το 2007 στο Ρίο ντε Τζανέιρο (και στις δύο περιπτώσεις ήταν δεύτερος) το πέτυχε σήμερα στο Τόκιο, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο της κατηγορίας των -90 κιλών, σε μία ιστορική μέρα για το ελληνικό τζούντο αλλά και για τον «χρυσό» Ολυμπιονίκη της Αθήνας. Ο Ηλιάδης έγινε ο πρώτος Έλληνας τζουντόκα που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών, την ίδια στιγμή που εκτός από το χρηματικό έπαθλο (6.000 δολάρια) εξασφάλισε και 500 βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη η οποία μετράει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012.

Ο Έλληνας τζουντόκα ήταν «καυτός» από τον πρώτο αγώνα και δεν άφησε κανέναν να αμφισβητήσει την ανωτερότητά του μέσα στο τατάμι. Σημείωσε έξι νίκες, συμπεριλαμβανομένου και δύο επί Ιαπώνων τζουντόκα. Η δεύτερη εξ αυτών στον τελικό της κατηγορίας, όπου στο golden score έκαμψε την αντίσταση του Νταίκι Νισιγιάμα εκτοξεύοντας το ελληνικό τζούντο στην κορυφή του κόσμου.

Τόσο τον προημιτελικό, αλλά πολύ περισσότερο τον ημιτελικό, ο Ηλιάδης τους μετέτρεψε σε παράσταση για έναν ρόλο. Στον ημιτελικό με συνοπτικές διαδικασίες και σε διάστημα μόλις δύο λεπτών νίκησε τον Αζέρο Ελκχίν Μαμαντόφ, ενώ στον αγώνα της οκτάδας νίκησε τον Βραζιλιάνο Καμίλο Τιάγκο. Η νίκη του Ηλία Ηλιάδη επί του Τιάγκο ήρθε 1:16 πριν την ολοκλήρωση του πενταλέπτου και ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Έλληνας τζουντόκα βρισκόταν με την... πλάτη στον τοίχο αφού είχε δεχθεί παρατήρηση (4:32) ενώ ο αντίπαλός του είχε σημειώσει και Yuko (2:13). Όμως, λίγο πριν αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το τελευταίο λεπτό του αγώνα, ο Ηλιάδης πέτυχε την απόλυτη ανατροπή σημειώνοντας εξαιρετικό Ippon με UchiMata που του χάρισε και την πρόκριση στην τετράδα.

Νωρίτερα ο τζουντόκα του Φίλιππου Αμυνταίου είχε υποχρεώσει τους Ιάπωνες να υποκλιθούν στο αγωνιστικό του μεγαλείο (όπως είχαν κάνει και το 2007 στο Jigoro Kano με τη νίκη επί του Ιζούμι), μετά τη νίκη επί του Νο-1 της παγκόσμιας κατάταξης, Τακάσι Όνο. Ο Mr. Ippon του παγκοσμίου τζούντο, χρειάστηκε 18 δευτερόλεπτα για να πετύχει Υuko (το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να δοθεί και waza-ari) απέναντι στον Όνο, το οποίο ήταν αρκετό να του χαρίσει και τη νίκη, ενώ ενδιάμεσα ο Ιάπωνας τιμωρήθηκε και με παρατήρηση (2:16 πριν το τέλος).

Αντίθετα, στην ίδια κατηγορία, ο Μιχάλης Παυλής δεν τα κατάφερε. Στην πρώτη του παρουσία σε μεγάλο τουρνουά μετά από αρκετά χρόνια, ηττήθηκε με Ippon σε περίπου τρία λεπτά από τον Μογγόλο, Ενκχμπατ Ερντενεμπιλέγκ και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του τουρνουά.


Πολλά συγχαρητήρια στον Ηλιάδη καθώς και στον Παυλή, που αν και δεν τα κατάφερε, είμαι σίγουρος ότι πραγματοποίησε το όνειρο του συμμετέχοντας σε μια τόσο σπουδαία διοργάνωση.Η νίκη του Ηλιάδη μας δίνει κίνητρο να κυνηγήσουμε και εμείς τα όνειρα μας.